BLIKGROENTUH

NORA'S OOGST

  • Geschreven door Super User

Van Nora kregen wij 2 prachtige foto's. Kijk dat blik eens shinen! Ze heeft de sterrekers geoogst en vervolgens maakte zij heerlijk receptje met de sterrekers.

YES! STERREKERS

  • Geschreven door Super User

Yessss! Wij hebben sterrekers in blik1. Lekker hoor. En we hebben meteen rucola gezaaid. De rest van de groentuhzaden ontkiemen inmiddels ook al.

Heb jij ook al sterrekers? Mail ons een foto en laat weten wat jij van de smaak vindt. Mailen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees meer: YES! STERREKERS

LICHT & DONKER: een proefje

  • Geschreven door Super User

Heb jij nog wat sterrekerszaden over? Doe dan eens het volgende proefje.

Maak 2 kleine bakjes met wat aarde en zaai een paar zaadjes sterrekers in ieder bakje. Bakje 1 zet je in het licht en bakje 2 zet je in het donker, op een plekje waar geen licht komt. Wacht nu 5 dagen en zet dan de beide bakjes naast elkaar en bekijk de verschillen?

Wat zie je?

In welk bakje zijn de plantjes het grootste geworden?

Welke kleur hebben de plantjes in bakje 1 (licht) en de plantjes in bakje 2 (donker)?

Welke tuinkers zou jij eten? Alleen uit bakje 1, alleen uit bakje 2 of maakt je het niets uit?

Proef je verschil?

Top dat je meedoet! De flyer

  • Geschreven door Super User

Bij jouw Blikgroentuh-pakket zit een handleiding. Deze handleiding vind je hier nogmaals. Gewoon voor de zekerheid zodat je het altijd nog een keer kan teruglezen mocht je die handleiding kwijt zijn geraakt:) Klik op de pagina die nog even wilt checken.

 


 

Wie heeft die blikken uitgevonden?

  • Geschreven door Super User

Nee, wij niet. Ze bestaan al heel lang.Nicolas Appert is de uitvinder van de eerste blikken. We noemen ze ook wel conservenblikken.

Appert, van origine een Franse suikerbakker, wordt gezien als de uitvinder van het luchtdicht bewaren van eten. Appert is de methode van het luchtdicht bewaren van voedsel gaan uitwerken toen Napoleon Bonaparte, de keizer van de Fransen, in 1800 een beloning uitloofde van 12.000 Franc (Frans doekoe). Dit was bedacht om een betere manier te verzinnen om voedsel te bewaren zodat de soldaten van Bonaparte op een betere manier aan eten konden komen als als ze op veldtocht waren. Dit duurde wel een aantal jaren experimenteren, maar in 1809 diende Appert zijn uitvinding in en won een prijs. In het volgende jaar schreef hij zijn uitvinding onder de naam "L'Art de conserver les substances animales et végétales". Het eerste kookboek dat ging over het bewaren van voedsel in blikken.

In blikken kun je voedsel dus lang en goed bewaren. Dat is handig in tijden van crisis. Je ziet dat mensen tijdens een crisis (zoals nu met Corana) meer eten in blik kopen. 


Nicolas Appert

Bron: blikken.nl


 

Alles over BLIK

  • Geschreven door Super User

Waar worden al die miljoenen blikjes voor bijvoorbeeld appelmoes en sperziebonen gemaakt?
Het Klokhuis heeft een leuke aflevering waarin Bart naar de blikjesfabrie gaat waar blikjes razendsnel in elkaar worden gezet. In de fabriek ziet Bart waarvan blikjes worden gemaakt en waarom ze niet roesten of stukgaan. En waarom zitten er in bijna alle blikjes ribbels?

Kijk hier naar de aflevering: https://www.hetklokhuis.nl/tv-uitzending/3244/Blik


 

METEN = WETEN

  • Geschreven door Super User

Pak een meetlint of lineaal en meet regelmatig even hoe hard jouw groenteplantjes groeien (in centimeters). Voor de meetresultaten hebben we een handig schema. Je kunt hem uitprinten en gebruiken om in te vullen. Welke plantjes groeien het snelste?

Klik hier voor het meetschema in PDF (openen en dan printen).

Wilde beesten: lieveheersbeestje

  • Geschreven door Super User

Als je groentuh gaat groeien, komen er vanzelf wilde beesten op af. Nee, geen krokodillen, leeuwen of panters. Wel hele kleine wilde beesten, die erg belangrijk zijn. Zoals het lieveheersbeestje dat graag bladluizen vreet. Toch een echt roofdier dus:)

Wel eens een lieveheersbeestje geboren zien worden? Nee?! Kijk eens dit filmpje van School TV. Te schattig.

Klik op het plaatje!