• Afdrukken ,

Nee, wij niet. Ze bestaan al heel lang.Nicolas Appert is de uitvinder van de eerste blikken. We noemen ze ook wel conservenblikken.

Appert, van origine een Franse suikerbakker, wordt gezien als de uitvinder van het luchtdicht bewaren van eten. Appert is de methode van het luchtdicht bewaren van voedsel gaan uitwerken toen Napoleon Bonaparte, de keizer van de Fransen, in 1800 een beloning uitloofde van 12.000 Franc (Frans doekoe). Dit was bedacht om een betere manier te verzinnen om voedsel te bewaren zodat de soldaten van Bonaparte op een betere manier aan eten konden komen als als ze op veldtocht waren. Dit duurde wel een aantal jaren experimenteren, maar in 1809 diende Appert zijn uitvinding in en won een prijs. In het volgende jaar schreef hij zijn uitvinding onder de naam "L'Art de conserver les substances animales et végétales". Het eerste kookboek dat ging over het bewaren van voedsel in blikken.

In blikken kun je voedsel dus lang en goed bewaren. Dat is handig in tijden van crisis. Je ziet dat mensen tijdens een crisis (zoals nu met Corana) meer eten in blik kopen. 


Nicolas Appert

Bron: blikken.nl